Aranygaluska

Tészta: 

  • 575 g liszt
  • 1 cs élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 3dl tej
  • 6dkg olvasztott vaj
  • 5dkg cukor
  • csipet só

Összeállításhoz:

  • 20 dkg darált dió
  • 12 dkg cukor
  • 6 dkg olvasztott vaj
  1. A tejet felmelegítjük, hogy langyos legyen (ne meleg, mert kinyírod szegény élesztőt!!!).
  2. Elkeverjük az élesztővel, egy kis cukorral és 3 kanállal a lisztel, kovászt készítünk.
  3. A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral és a sóval.
  4. A liszthez hozzáöntjük a tojások sárgáját és a kovászt és elkeverjük.
  5. Ha már „hólyagos” hozzáöntjük az olvasztott vajat és jól eldolgozzuk.
  6. ½ órát kelesztjük.
  7. Ha meg kelt kinyújtjuk a tésztát és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  8. 24 cm-es tortaformába fektetjük a tésztapogácsákat.
  9. Soronként megkenjük olvasztott vajjal és megszorjuk jó sok cukros dióval.
  10. Le alufóliázzuk a tortaformát és 100C-os sütőben 15 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  11. 15 perc elteltével levesszük az alufóliát és 180C-os sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
  12. Tetszés szerint megszórhatjuk porcukorral, még melegen vaníliasodóval tálaljuk.
  13. Nem vágjuk, hanem tépjük!

Gyors Vaníliasodó:

  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 4-6 ek cukor
  • 800 ml tej
  • 60 g vaj
  1. Egy edénybe öntjük az összes hv-t és közepes hőfokon folyamatosan kavargatva besűrítjük.
  2. Majd elkeverjük benne a vajat.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Míra :*

View this post on Instagram

A képen egy igazi #hungarikum 😍 Nagy kedvenc nálunk is az Aranygaluska, pont mint sok másik háznál 🏘️ A kedvenc receptemért nézzetek el a blogomra. Nagyon finom, kívül ropogós belül puha, kellemesen édes, na meg diós és természetesen vaníliasodóval tálalva. Tehát amilyennek lennie kell 😋. Link a profilomban 🔗 Egyébként az ilyen recept megosztásoknál szoktak érkezni minden foodblogra a kommentek, hogy 'ez nem is az eredeti recept, mert a mamikám máshogy csinálta' és ugyebár mind tudjuk hogy az az eredeti 🙈🙊🤷😂 Amúgy szólok hogy hivatalosan az Aranygaluska nem #hungarikum 🤷 Úgyhogy ha valaki nagyon szívügyén viseli az aranygali eredetiségének sorsát inkább küldje be hivatalosan javaslatként😉➡️➡️➡️ @hungarikumok_hivatalos De egyébként a Zsolnay porcelán hivatalosan is hungarikum szóval nem hazudtam az első mondatommal sem😊😘 . . . #sutimamohr #cakepornforcakelovers #cakeporn #foodporn #foodlover #ilovebaking #mutimiteszel #mutimiteszel_fitt #lactosefreelife #homemade #mik #mik_gasztro #instahun #magyarig #recept #cakeblogger #hobbybaking #hazicukrasz #házisüti #aranygaluska #mutimitsütsz

A post shared by s̽ü͓̽ti ͓̽má͓̽m̽oh͓̽r by Míɾα (@sutimamohr.by.mira) on

 

 

 

Ezek a receptek is rád várnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük