Házi Panettone recept

Házi Panettone recept: A hírhedt isteni tradicionális olasz sütemény a.k.a Panettone. Önmagában a panettone készítés több napot vesz igénybe, a folyamat során kikeményítik és savanyítják a tésztát. Ettől lesz a panettone olyan jellegzetesen lágy és légiesen könnyed. A tésztája kicsit hasonló a kovászhoz, de nem az.

Azért don’t worry ez a recept elkészítése nem vesz több napot igénybe. Mi csak egy kis gyors kovászt készítünk hozzá oké? Ne aggódj így is isteni lesz!

 Hozzávalók egy db 18 cm-es Panettonehoz:

  • 750 g liszt
  • 250 ml langyos tej
  • 5 ek vaj
  • 1 cs por élesztő
  • 3 db tojás (M-es)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3-6 ek cukor
  • kis rumaroma
  • vanília paszta
  • 200 g vegyesen mazsola és kandírozott narancs

Tudod milyen italt ajánlanak az olaszok a panettone mellé?

VINO-t. Végülis egyetlen olasz étel sem teljes bor nélkül, még panettone sem!  Állítólag az édes bor és az édes pezsgő remekül kihozza a panettone citrusos ízét. Én eddig még nem próbáltam, de majd most!

Panettone recept

A házi panettone recept elkészítése

Ha kicsit bizonytalan vagy még a sütés terén, akkor kattints IDE a segítségért.  

  1. A langyos tejben elkeverjük a cukor felét és az élesztőt, majd 5 percet hagyjuk felfutni.
  2. A tojásokat kikeverjük a maradék cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és jól elkeverjük.
  3. Ha az élesztőnk még nem teljesen, de már jól felfutott, hozzákeverünk 4 ek lisztet és hagyjuk még további 5 percig felfutni. (Így készítettünk kovászt a panettoneénkhoz.)
  4. Ha jól felfutott, a kovászunkat hozzákeverjük a tojásos masszájoz.
  5. Hozzáadjuk a rumaromát, a citromhéjat, a gyümiket és elkeverjük.
  6. Beleöntjük a maradék lisztet és elkeverjük. Egy nagyon lágy, ragacsos tésztát kapunk.
  7. A tésztánkat lefedjük és 2 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  8. Ha megkelt a tésztánk panettone sütőformába vagy sütőpapírral magasított 18 cm-es tortaformába öntjük a tésztát, majd ismét a duplájára kelsztjük.
  9. Előmelegített sütőben, alul-felül sütésen 175°C-on 35-40 percig sütjük. Ha gyorsan barnul a teteje lefedjük alufóliával.
  10. Még melegen kivesszük a formából és már fogyaszthatjuk is.

Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Puszi, süti & bye-bye

Míra

Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.

házi panettone recept

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[instagram-feed]