Panettone receptem

Nagyon finom tradicionális olasz sütemény! Hasonlít a kalácsra és jó sok aszalt gyümivel finom! 🙂

* laktózmentesen is elkészíthető

Ez a süti nagyjából 12 normál szeletre vágható. 🙂

Ha kisebb vagy nagyobb tortát szeretnél, akkor az ÁTSZÁMÍTÓ TÁBLÁZAT segítségével kiszámolhatod, hogy mennyi alapanyagra lesz szükséged.

  • ¾ kg liszt
  • 250 ml tej (sima,növényi vagy víz is lehet)
  • 5 ek vaj
  • 50 g élesztő (1 cs por is lehet)
  • 3 tojás (S vagy M)
  • 1 citrom héja
  • 3-6 ek cukor (Ataisz szőlőcukor)
  • kis rumaroma
  • aszalt és kandírozott gyümölcsök (ízlés szerint, én kb 200 g raktam bele)

elkészítés

  1. A tejet felmelegítjük, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni (langyos legyen, nem forró!!)
  2. Elkeverjük benne a cukor felét és az élesztőt belemorzsoljuk, elkeverjük. Hagyjuk felfutni 5-10 percig.
  3. A tojásokat kikeverjük a maradék cukorral. Hozzáadjuk a vajat és jól elkeverjük.
  4. Ha az élesztő még nem teljesen, de már jól felfutott, hozzákeverünk 4-5 ek lisztet és hagyjuk felfutni (így készítettünk kovászt a panettoneénkhoz)
  5. Ha jól felfutott, hozzákeverjük a tojásos cukorhoz.
  6. Hozzáadjuk a rumaromát, a citromhéjat, a gyümiket és elkeverjük.
  7. Beleöntjük a lisztet. Egy lágy, ragacsos tésztát kapunk. (Lágynak kell lennie, nem kell bele plusz liszt. Csak akkor kell bele plusz liszt, ha a tojásaink túl vagyok voltak.)
  8. Duplájára kelesztjük.
  9. Ha megkelt panettone sütőformába vagy sütőpapírral magasított 18 cm-es tortaformába tesszük a tésztát és ismét a duplájára kelsztjük.
  10. 175°C-on 35-40 percig sütjük (ha barnul a teteje lefedjük alufóliával).

Jó étvágyat kívánok hozzá!
Míra :*

Az elkészült tortákról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre. 🙂

Ezek a receptek is rád várnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük