- A receptben szereplő bögre mekkora méretű?
Általános 2,5 dl-es bögre. 🙂 A bögrés receptekben pont az a jó, hogy bármekkora méretű bögrét használsz működni fog. A lényeg hogy ugyanazt a bögrét használd az összes hv kimérésénél: 2bögre x-hez, 1 bögre y, fél bögre z, az arányok mindig változatlanok.
- A ganache krém fondant alá mekkora tortához elegendő?
Fondant alá mindig duplán kenjük! 26-28 cm-es tortákhoz bőven elegendő.
- Cukorbetegnek készítek sütit. Az úgy jó, ha a receptben lévő a cukrot kicserélem édesítőre?
Nem-nem. A diabétesz komoly betegség, persze típustól is függ… de nem, semmi esetben sem javaslom csak a cukrot kicserélni. Sok esetben pl. a fehér lisztet is helyettesíteni kell. Javaslom, hogy keress egy konkrét receptet, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak, ne pedig egy általánosat próbálj meg átalakítani. 🙂
- Friss élesztő helyett használhatok por élesztőt?
Ha nem sikerül friss élesztőt beszereznünk por élesztővel is működni fog a recept.
- Használhatok a házi karamell szósz helyett bolti karamell szószt a recepthez?
Igen. 🙂
- Glutén érzékeny vagyok. Tortáknál helyettesíthetem egy az egyben a sima lisztet az én lisztkeverékemmel?
Sajnos többnyire nem.
- A ganache krémhez használható növényi habtejszín?
Igen. 🙂
- Vegán vagyok. A sütikhez is használhatok tojás helyet chiamagos keveréket.
Nem. A sütikhez az nem fog működni.
- A tejet helyettesíthetem növényi tejjel.
Persze.
- A receptjeidben a krémeket te mindig hűtőben hűtöd. Máshol azt olvastam, hogy szobahőmérsékleten kell, mert átveszi a hűtőben tárolt szagokat. Most, hogy csináljam?
Én a krémeket mindig hűtőbe teszem, légmentesen záródó üveg tálba. Soha nem veszi át a szagokat! Javaslom, hogy te is így csináld. Semmilyen krémnek nem tesz jót a szobahőmérséklet.
- Cseppfolyós ételfestékkel is színezhetem a fondantot?
Nem lehetetlen, de akkor az állaga roncsolódik. Lehetőleg használj zselés állagú ételfestéket.
- Agar agar helyett használhatok lap zselatint.
Javaslom, hogy inkább szerezz be agar agar-t, ha nagyon nem találsz akkor por zselatin jó lehet.
13. A sütőtököt előbb megsütöd? Vagy nyersen teszed a sütibe?
Megsütöm! Sütibe mindig megsütjük előbb!!?
Egyéb kérdésed lenne, írj nekem a mira@sutimamohr.hu email címre.
Ha úgy érzed további segítségre lenne szükséged sütés, főzés terén katt ide és én máris segítek neked!
Puszi, süti & bye-bye
Míra