? Epres Tarte Tatin, ami soha nem éli túl az első éjszakát. ?? De egyebéként nem azért, mert ennyire falánkok lennénk?… hanem mert egyszerűen eteti magát! Naaagyon finom! Roppanós vajas tészta, isteni gyümölcsréteggel. Ti is imádni fogjátok, mindenképpen próbáljátok ki! ?
Hozzávalók az Epres Tarte Tatin alapjához:
Ez a Tarte Tatin egy 28 cm-es torta, nagyjából 14 normál szeletre vágható.
Ha kisebb vagy nagyobb tortát szeretnél, akkor az ÁTSZÁMÍTÓ TÁBLÁZAT segítségével kiszámolhatod, hogy mennyi alapanyagra lesz szükséged.
- 25 dkg hideg apróra kockázott vaj
- 50 dkg liszt
- kb 1,5 dl hideg víz
- pici só
(Fontos, hogy minden hideg legyen és ne kézzel gyúrjuk, hogy ne olvadjon meg a vaj a kezünktől!)
elkészítés
- A lisztet és a sót, a vajjal robotgép segítségével dara szerűre keverjük.
- Hozzáadjuk a víz felét és a géppel átkeverjük.
- Hozzáadjuk a víz másik felét és gyorsan összegyúrjuk (gyorsan, hogy ne olvadjon meg a kezünktől!)
- Kinyújtjuk a tésztát, és formára vágjuk.
- A formára vágott tésztát 1-2 órát hűtőben pihentetjük.
További Hozzávalók az Epres Tarte Tatinhez
Ha át szeretnéd számolni, hogy az 5-6 nagyobb alma pontosan, akkor ezt a SÜTÉS, FŐZÉS MÉRLEG NÉLKÜL TÁBLÁZAT segítségével megteheted.
- 5-6 db nagyobb alma
- 250 g eper
- 6-7 ek cukor
- 80 g vaj
elkészítés
- Az almákat meghámozzuk és tetszés szerint felekre vagy negyedekre vágjuk. Az epreket is megmossuk és felszeleteljük.
- Egy nagyobb, min 22 cm átmérőjű serpenyőbe (aminek a füle is hőálló és betudjuk rakni a sütőben) beleöntjük a cukrot.
- Rátépkedjük a cukorra a vajat és szépen, körkörösen belefektetjük az almaszeleteket és az epret is.
- Lefedjük a serpenyőt fedővel, és a gyümölcsöket közepes fokozaton megpároljuk. (Nem kell kevergetnünk vagy hozzányúlnunk, csak hagyjuk szépen párolódni a saját gőzében.) Nem kell túl puhára főzni a gyümölcsöket, csak pároljuk kb. 35 percet, hiszen még úgy is megsütjük.
- Ha már jól átpárolódott az alma és megfőtt az eper a kinyújtott tésztát gyorsan rásimítjuk a gyümölcsökre, és mehet be a sütőbe. (Gyorsan, mert elkezd olvadni a vaj!)
- Előmelegített sütőbe 200°C-on kb. 25 perc alatt megsütjük.
- Még langyosan ráfordítjuk egy tálalótányérra, és fogyaszthatjuk is.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Puszi, süti & bye-bye
Míra
Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.