Erdeti Sós Karamell Torta Recept

Erdeti Sós Karamell Torta Recept

Kellemes sós karamell krém, lágy kakaós piskóták között, egy kis extra díszítéssel. Nem a leggyorsabb recept, de mindenképpen megéri elkészíteni! 🙂

sós karamell torta recept mohr míra

Hozzávalók a házi sós karamellhez:

  • ½ bögre főzőtejszín (min 20%-os)
  • 1 bögre cukor
  • 60 g vaj
  • ¾ ek só
  • kis vanília

elkészítés:

Ha kicsit bizonytalan vagy még a sütés terén, akkor kattints IDE a segítségért.

  1. A cukrot forró serpenyőbe öntjük és folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk.
  2. Ha minden cukor darabka elolvad beletesszük a vajat.
  3. Ha elkevertük mehet bele a tejszín (itt már le is kapcsolhatjuk a főzőlapot) és ha lecsillapodik, akkor beletesszük a sót és a vaníliát.
  4. Még melegen befőttesüvegbe öntjük, majd teljesen kihűtjük. ( Így több hétig is eláll a hűtőben 🙂 )

sós karamell torta

Sós Karamell Krém Hozzávalók:

  • 500 g Mascarpone
  • 40 ml espresso
  • 2 ek citromlé
  • 1-2 ek természetes kakaópor
  • 100- 150 g sós karamell

elkészítés:

  1. A krém elkészítése nagyon egyszerű: A hozzávalókat egyszerűen csak egy nagy tálba öntjük és robotgéppel elkeverjük. Lágy, ám tartós krémmé habosítjuk a hozzávalókat.

Sós karamell torta recept

Kakaós tortaalap hozzávalók:

Ez a torta egy 18 cm-es torta, nagyjából 10 normál szeletre vágható. Ha kisebb vagy nagyobb tortát szeretnél készíteni, akkor kattints IDE.

  • 6 tojás
  • kb 12 dkg cukor
  • 9 ek víz (lehet több is)
  • 18 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 4 dkg kakaópor

elkészítés:

  1. A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel egy nagyobb tálban felhabosítjuk.
  2. Lassan hozzákeverjük a sütőport, a lisztet és a kakaóport.
  3. A tojások fehérjét egy másik nagyobb tálba öntjük és robotgéppel kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós masszához.
  4. A kész masszánkat szilikonos sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180°C-on alul-felül sütésen kb 25-30 perc alatt készre sütjük a piskótákat.
  5. A piskótát kihűtjük, majd 3 lapba vágjuk.
  6. A lapokat rétegezzük a sós karamellás krémünkel és a tortánk oldalát is beburkóljuk a krémmel, majd tetszés szerint díszítjük. Videó a díszítésről: https://www.facebook.com/watch/?v=1310171022460901

Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Puszi, süti & bye-bye

Míra

Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.

sós karamell recept

 

6 thoughts on “0

  1. Szia. Beletettem az 1-2 kanál kakaóport és barna lett a krém,kakaó ízű.És folyik, nagyon folyik..a házisóskaramella nagyon jó és finom, de a krém túlságosan is folyós.

    1. Szia! 😊 Sajnálom, hogy nem lett tökéletes az állaga. Ez akkor lehetséges, ha a mascarpone állaga alapból kicsit hígabb volt, vagy ha a sós karamell nem hűlt ki teljesen és túl meleg volt még mikor a krémet készítetted. A kakaóporból, ha hollandot használtál esetleg legközelebb vagy kevesebbet rakj bele, vagy próbálj ki ehhez a krémhez egy természetes fajtát. (A holland a.k.a. lúgosított kakaópor savasságát a lekerekített íz kedvéért a gyártás során mesterségesen csökkentik, a színe emiatt jóval sötétebb barna, és ízre csokoládésabb, mint a természetes változaté.⁠) Remélem tudtam valamennyit segíteni. 😊
      Szép napot!
      Míra

    1. Kedves Kati,

      Köszönöm a visszajelzést! Én 40 ml espressoval készítem mindig (= 4cl = 1 kupica), azt a mascarpone rögtön felveszi. Sajnos nálad is az lehet a probléma, ami feljebb: hőmérsékletek/ mascarpone állag/ sós karamell állag/ 🙁 Nagyon sajnálom, hogy nem lett tökéletes az állaga, tényleg nem a legeggyszerűbb recept, de azért remélem az íze kárpótolt.🥺😊

      Szép napot neked!
      Üdv,
      Míra

  2. Nagyon jó lett a torta, sikere volt a gyerekek körében is :). Így hogy mindent hagytam kihűlni tökéletes volt a krém is! Köszönjük:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

“Mohr Mírát szakértőnek kértem fel egy gasztro témájú cikkemhez, amiben az édességek és az egészség rímképeit próbáltam felvázolni receptajánlásokkal, tanácsokkal. Míra a megkeresésemet nemhogy készségesen fogadta, hanem egy lendülettel, gyorsan, pontosan, professzionális módon válaszolt kérdéseimre. Mírával nemcsak hatékony volt dolgozni, hanem öröm is! Egy igazán lelkes, segítőkész és profi embert ismerhettem meg.

- Dobó Csaba, újságíró & szerkesztő

“Mírával nagyon jó volt együtt dolgozni! Kedves, közvetlen személyisége miatt végig nagyon flottul ment a kommunikáció. Nagy lelkesedéssel és precizitással valósított meg mindent, a receptfejlesztéstől kezdve a fotózásig. Igazán elégedettek vagyunk az eredménnyel és köszönjük neki a profi munkát!”

- Szőke Adrienn, Founder CEO M Matcha

A karácsonyi prémium gyümölcsbor kampányunkhoz kerestünk egy ideális partnert, aki egy másik szemszögből és más kontextusban mutatná be egyik általa választott desszertborunkat. Azonkívül, hogy pozitív hozzáállással és nagy lelkesedéssel fogadta felkérésünket, örömmel vettük, hogy már nem ismeretlenek számára termékeink. Míra profizmusa és lelkes hozzáállása már csak hab volt a tortán!

- Mokos Balázs, Mokos Pincészet