Új kedvenc: Szőke Csokitorta
Ha még nem ettél szőke csokit mindenképpen kóstold meg ebben a tortában, imádni fogod!!! Ez olyan must try dolog. 🙂
Én már nagyon-nagyon régóta készítek itthon karamellizált fehércsokit, hiszen nem sok helyen lehet kapni. Nálunk pedig egyszerűen mindenki imádja! A receptben elolvashatjátok, hogyan kell homemade készíteni. De hozzá kell tennem, hogy magad készítve enyhén szólva nem a leggyorsabb dolog a világon. 😀 Szerencsémre mostanában a Sambirano Gold szokott megkímélni ettől a homemade folyamattól a szuper szőke csoki pasztillájukkal.
Hozzávalók a 18cm-es Szőke csokitortához:
Ha kisebb vagy nagyobb tortát szeretnél, akkor az ÁTSZÁMÍTÓ TÁBLÁZAT segítségével kiszámolhatod, hogy mennyi alapanyagra lesz szükséged.
- 3 tojás
- 25 dkg cukor
- 5 dkg olaj
- 25 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 4 dkg kakaópor
- 25 ml mandulatej
elkészítés
- A tojásokat a cukorral fehéredésig verjük.
- A száraz hozzávalókat összeszitáljuk.
- A tojásos masszába beleforgatjuk a száraz hozzávalók felét. (Óvatos mozdulatokkal forgassuk össze, hogy ne essen össze a tojások habja.)
- Hozzáadjuk az olajat, majd a maradék száraz hozzávalókat és ismét óvatos mozdulatokkal elkeverjük.
- A masszát 2 részre osztjuk és 18 cm-es tortaformákba öntjük. 180°C-on kb 30 perc alatt tűpróbáig sütjük, majd kihűtjük.
- A kihűlt piskótákat 2-2 egyenlő lapra vágjuk.
Szőke csokikrém:
- 250 g szőke csoki
- 500 g cukrozott növényi habtejszíne
elkészítés
- A tejszín felét a csokival együtt felfőzzük.
- Ha a csoki már teljesen elolvadt, hozzáöntjük a maradék tejszínt és teljesen csómómentesre keverjük.
- A kész ganache krémünket teljesen kihűtjük a hűtőben.
- A hideg krémünket robotgéppel felverjük. Egy igazán kellemes, lágy krémet kapunk.
A nagyon finom prémium szőke csokit itt tudod beszerezni.
SZŐKE CSOKOLÁDÉ PASZTILLA A KARAMELL KEDVELŐK NAGY ÖRÖMÉRE!
A szőke csoki önálló kategóriának számít a csokoládék között, és habár egy véletlenül a tűzön felejtett fehér csokoládés keverék szülte a létrejöttét. A szőke csoki tulajdonképpen fehér csokoládéból készül. A lényege, hogy hosszú és lassú hőkezelésen megy keresztül, melynek során a krémes, fehér csokis masszában karamellizálódik a cukor, ettől arany színűre, szőkére változik a színe, az íze pedig selymes karamelles jelleget kap. Ezt a prémium, belga csokoládé különlegességet a gazdag tejszínes, vajkaramellás ízvilág, és egy leheletnyi só teszi különlegessé. Egyszerűen ellenállhatatlan!
Ha esetleg nem sikerűlt szőke csokit beszerezned, akkor te is megpróbálkozhatsz az elkészítésével otthon! 🙂
Szőke csoki /Karamellizált Fehércsoki elkészítés:
-
250 g fehércsoki
- A fehércsokit hőálló tálba öntjük és 1 percre, maximum hőmérsékleten a mikróba tesszük.
- Átkavarjuk egy spatulával, a szépen teljesen megolvadt fehércsokinkat.
- Visszatesszük a mikróba kb 8-10 percre, de 15 másodpercenként átkeverjük. (Ez nem egy gyors művelet, türelem kell hozzá, de nagyon megéri elkészíteni! 🙂 ) Előszőr egyre jobban sűrűsödni kezd, lehet kicsit darabos is lesz néha, de azt könnyen elkeverjük és újra folyékony lesz. Majd szép lassan karamellizálódik a fehércsokink, ha elértük a megfelelő színt és nagyon finom karamellizált az illata, akkor elkészült. 🙂
A torta összeállítása:
- A krémünket 5 egyenlő részre osztjuk.
- Összesen 4 db piskóta lapunk van. Az első lapunkat megkenjük egy rész krémmel, ráfektetjük a következő lapot és azt is megkenjük egy rész krémmel, és így folytatjuk az utolsó pikóta lapunkig.
- Az utolsó piskóta lapunkon és a tortánk oldalán eloszlatjuk a maradék két rész krémünket.
- Ha teljesen befedtük a krémünkel a tortánkat tetszés szerint még díszíthetjük díszítő cukorgyöngyökkel.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Puszi, süti & bye-bye
Míra
Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.