Kapros Túrós Lepény Recept

Én a kaportól: 🤢! Csak és kizárólag a kis családom kedvéért készítettem ezt a könnyű, kapros túrós lepényt.⁠ Állítólag tökéletes és isteni. ❤️ Csak állítólag, mert én egyszerűen nem tudom meg kóstolni😅 … Viszont akik kóstolták nagyon imádták!!! ❤️ Először nem akartam megosztani a receptet, mert hát csak finomat osztok meg és szerintem semmilyen kapros 🤢 dolog nem tartozik a finomságok közé… de aztán rábeszéltek, hogy osszam meg mert naaaagyon finom. Aztán végül is belegondoltam, hogy a lepény tészta tényleg isteni puha lett, a túrós töltelék meg hát kapros 😅 … Deeehááátjaaa… szerintem, ha te is kapor rajongó vagy, mint a többiek, akkor biztosan imádni fogod ezt a receptet! 😁 Jaa és ez egy kicsit édeskésebb sütisebb verzió, de ha a sós verzióra vágysz, akkor csak hagyd ki a cukrot a töltelékből. (A tésztából ne, mert az élesztőhöz kell!)  

Kapros Túrós Lepény

 Hozzávalók a lepény tésztához:

Ez a lepény 40 x 28 cm-es, nagyjából 12 normál szeletre vágható.

Ha kisebb vagy nagyobb lepényt szeretnél, akkor az ÁTSZÁMÍTÓ TÁBLÁZAT segítségével kiszámolhatod, hogy mennyi alapanyagra lesz szükséged.

  • 2 dl langyos tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 ek cukor
  • 30 dkg liszt
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojássárgája
  • ½ ek só

elkészítés

  1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Majd langyos helyre félretesszük 15 percre, amég felfut.
  2. Egy nagy tálba tesszük a lisztet és hozzáöntjük a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat, a tojássárgáját és a sót is.
  3. A hozzávalókat elkeverjük és dagasztani kezdjük. Amint elválik a tésztánk az edény falától már jó is.
  4. A lágyabb tésztagombócunkat kelesztőtálba tesszük és 50 perc alatt megkelesztjük.  (Ha nincs kelesztőtálunk, akkor helyette egy nagyobb tálba helyezzük a gombócot és zárjuk le légmentesen folpackkal.)
  5. A megkelt tésztánkat picit kinyújtjuk, majd a 40 x 28 cm-es, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsinkbe nyomkodjuk.

Puha Kapros Túrós Lepény Recept

 Hozzávalók a kapros túrós réteghez:

  • 25 dkg tehéntúró
  • 2 tojássárgája
  • 3 ek búzadara
  • 4 ek tejföl
  • 3 ek cukor
  • 1 ek só
  • 1 nagy csokor kapor, tisztítva és felaprítva
  • 3 tojásfehérje

elkészítés

  1. A túrót egy villával megtőrjük, majd egy nagyobb tálba tesszük.
  2. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük.
  3. A túróhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, a búzadarát, a tejfölt, a sót, és a kaprot. Robotgéppel teljesen elkeverjük a hozzávalókat.
  4. A kapros túróba beleforgatjuk a tojások fehérjének kemény habját.
  5. A kész kapros túrós tölteléket a lepényünk tetejére kanalazzuk és egyenletesen eloszlatjuk.
  6. Előmelegített sütőben 180°C-on alul-felül sütésen, 30 perc alatt készre sütjük.

Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Puszi, süti & bye-bye

Míra

Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.

lepény tészta recept

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük