Sajttorta Light, erdei gyümölcsös ízben

Sajttorta Light, erdei gyümölcsös ízben. 😇⁠ A múltkori tökéletes, klasszikus sajttorta után készítettem egy light, gyümölcsös verziót a nagy melegre való tekintettel. Könnyebb és kicsit diétásabb sajttorta verzió. Szerintem tetszeni fog! 🙂

 

SÜTÉSI MÓD: A sajttortánkat vízgőzös sütőben sütjük. Így mielőtt bárminek nekiállunk előkészítjük a sütőnket.

  1. A sütőt előmelegítjük 175°C-ra, alul-felül sütésen.
  2. Egy hőálló edénybe kb 1 liter vizet öntünk és ezt a sütőnk aljába tesszük.

erdei gyümölcsös sajttorta

Ez a sajttorta egy 24 cm-es torta, 8 normál szeletre vágható. 🙂

Ha kisebb vagy nagyobb tortát szeretnél, akkor az ÁTSZÁMÍTÓ TÁBLÁZAT segítségével kiszámolhatod, hogy mennyi alapanyagra lesz szükséged.

Hozzávalók a sajttorta alapjához:

  • 215 g édes zabkeksz (darálva)
  • csipet só
  • 100 g olvasztott vaj

elkészítés

  1. A kekszhez hozzáadjuk a csipet sót, majd elkeverjük az olvasztott vajjal és kicsit összegyúrjuk. (Nedves homok szerű állagot kell kapnunk.)
  2. A 24 cm-es tortaformánk aljába és az oldalára nyomkodjuk. 5 perc alatt a meleg sütőnkben elősütjük, majd félretesszük.

diétás sajttorta light

Erdei Gyümölcsös, Light Sajttorta Hozzávalók:

  • 450 g erdei gyümölcsös joghurt
  • 250 g mascarpone
  • 175 g cukor/eritrit
  • 2 db (M-es) tojás
  • 3 ek kukoricakeményítő
  • 1 ek vanília paszta
  • ½ citrom leve
  • csipet só
  • csipet fahéj

(Fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen. Hiszen azt szeretnénk, hogy szép sima legyen a sajttortánk teteje, és ne repedezzen be.)

elkészítés

  1. Egy nagy tálban a mascarponét kézi habverővel kikeverjük. (Végig csak kézi habverővel dolgozunk, mert ha robotgébbel dolgoznánk túl sok levegőt vernénk bele és buborékos lenne a sajttortánk teteje.)
  2. Hozzáadjuk a cukrot és teljesen elkeverjük.
  3. Az erdei gyümölcsös joghurtunkat hozzáadjuk a mascarponéhoz és szépen elkeverjük.
  4. Előszőr az egész tojásokat egyenként, majd a keményítőt is hozzáadjuk. Gyors mozdulatokkal csomómentesen elkeverjük. Gyorsan és pontosan dolgozzunk, ne kevergessük sokáig, hogy ne juttassunk sok levegőt a masszába és ne legyen buborékos a végeredmény.
  5. Végül belekeverjük a vaníliát, a citromlét, a fahéjat és a csipet sót is.
  6. A masszát az elősütött formánkba öntjük és a 175°C-ra előmelegített sütőnkben alul-felül sütésen 45 percig sütjük.
  7. Majd leveszük a hőfokot 150°C-ra és további 15 percig még sütjük. Majd kikapcsoljuk a sütőt, de se a sajttortát se a forró vizestálat sem veszük ki a sütőből. Csak pici résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját és kb másfél órát hűlni hagyjuk. Majd a sajttortát kivesszük és ha már szobahőmérsékletű hűtőbe tesszük és egy éjszakán át pihentetjük.
  8. Másnap kivesszük a formából, ha szeretnénk tetszés szerint habtejszínnel, friss gyümölcsökkel tálalhatjuk a sajttortánkat.

Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Puszi, süti & bye-bye

Míra

Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük