Bombolini: töltött fánk recept
A farsangi szezon egyik legnagyobb sztárja nálunk. Egyszerűen imádni való!! Egészen biztosan találkoztatok már vele. Pihe-piha fánk, sok-sok fincsi krémmel töltve: ????
Bombolini: töltött fánk recept HOZZÁVALÓK
- 500 g liszt
- 50 g olaj
- 250 g langyos tej
- 50g cukor
- 1 db tojás
- 50 g friss élesztő (1 db)
- 1 tk só
- 1 kk vanília paszta
TOVÁBBI HOZZÁVALÓK
- 5 ek cukor
- 1 tk fahéj
- 400 g jam (jam legyen ne pedig lekvár, hiszen a lekvár nagyon darabos és nem fog kijönni töltésnél az 5 mm-es töltő nyomócsőn), nutella vagy főzött krém
ELKÉSZÍTÉS
Ha kicsit bizonytalan vagy még a sütés terén, akkor kattints IDE a segítségért.
- A cukrot egy kisebb tálban elkeverjük a tejjel, és belemorzsoljuk az élesztőt. Teljesen elkeverjük és 15 percre félretesszük, amíg felfut.
- A liszt felébe belekeverjük az élesztős keveréket, hozzáadujuk a tojást, a sót, az olajat és a vaníliát is. Jól elkeverjük és összegyúrjuk.
- Apránként hozzáadjuk a maradék lisztet is és fényesre dagasztjuk.
- A tésztánkat 1 órán át kelesztjük.
- A fánktésztánkból lisztes kézzel 12 db 78-79g-os golyót gyúrunk és lisztezett felületre fektetjük (nem túl közel egymáshoz). Lefedjük a golyókat tiszta, meleg, nedves konyharuhával és így hagyjuk pár perc alatt megkelni.
- Amíg a golyók kelnek egy kisebb tálban összekeverjük a fahéjat és a cukrot.
- Ha jammel vagy nutellával töltjük a fánkokat, akkor azokat felmelegítjük a töltéshez folyósra. A habzsákunkat előkészítjük a nyomócsővel (5 mm-es) és beletöltjük a választott krémünket.
- Egy közepes edénybe a fánksütéshez elegendő mennyiségű olajat öntünk és 170°C-ra felmelegítjük azt. Sütés közben igyekezzünk mindig ezen a hőmérsékleten tartani az olajat.
- A fánkokat kettesével-hármasával sütni kezdjük. Mikor beletesszük a fánkokat az olajba, az elkezd intenzíven bugyogni, akkor fordítjuk meg a fánkokat, ha a bugyogás már szinte abbamaradt.
- Amint mindkét fele megsült a fánkoknak kivesszük az olajból, lecsepegtetjük és egyből a fahéjas cukorba forgatjuk.
- A fánkokat a tetszés szerint választott krémekkel töltjük. Ehhez a nyomócső fejét teljesen belenyomjuk a fánkba és addig töltjük, amíg a krém ki nem látszik. A töltött fánkokat pár percet hűlni hagyjuk és készen is vagyunk.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Puszi, süti & bye-bye
Míra
Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.