Nagyon finom és nagyon egyszerű Mini Fánkok. Gondolkodtam, hogy mi legyen a nevük… Mert egyébként rumos-ricottás-gyömbéresek, de miközben sütöttem őket, insta storyba kiraktam egy videót róluk -Az okos kis fánkocskák maguktól is megfordulnak.- Aztán végülis miért ne legyenek okos fánkok? Ha ma már minden is smart, akkor az én fánkjaim is lehetnek azok!
És tényleg okosak! Sütés közben nem kel forgatni őket, magukat körbe sütik.
Hozzávalók kb 45-50 db okos mini fánkhoz:
- 240 g liszt
- 250 g ricotta
- 4 cm gyömbér lereszelve
- 180 g cukor
- csipet só
- 2 ½ tk rum
- vanília paszta
- 2 tojás (M-es)
- 1 csomag sütőpor
+ olaj a sütéshez
+ 5 ek cukor a forgatáshoz
elkészítés
- Egy magasfalú edénybe vagy serpenyőbe olajat öntünk. Annyit, hogy 2 centiméternyit adjon ki a serpenyőnkből. Az olajat elkezdjük melegíteni.
- A ricottát, a tojásokat, a cukrot, a gyömbért, a vaníliát és a rumot egy nagy tálba öntjük és habverővel csomómentesen elkeverjük.
- Hozzáadjuk a csipet sót, beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd csomómentesen elkeverjük. Lágy, krémes és ragacsos masszát kell kapnunk.
- A masszát habzsákba töltjük. A habzsák végét lenyisszantjuk akkorára kb. mint a hüvelykujjunk.
- Ha az olaj már 170°C-os elkezdhetjük kisütni a mini fánkokat. Ehhez először fogunk egy megtisztított konyhai ollót. Az olaj fölött elkezdjükl a habzsákból kinyomni a masszát, kb 2 ½ centiméternél elvágjuk a masszát az ollóval. Szinte egyből, amint a massza becsobban az olajba kis golyóvá válik. Pár perc alatt a fánkocskák aranybarnára sütik magukat. Semmi mást nem kell tenned csak figyelni őket, ahogy megfordulnak. Egyszer fognak az egyik oldalukról a másikra átfordulni majd, ha a másik oldaluk is megsült kikapd őket az olajból és egy papírtőrlővel bélelt edénybe rakosgatjuk őket.
Amire még figyelj sütésnél: Elég olajat önts az edénybe, hogy legyen helyük a fánkoknak maguktól megfordulni. Az olajat igyekezz végig 170°C-on tartani. Ha túl alacsony az olaj hőfoka, megszívják magukat és nehezebben fordulnak vagy egyáltalán nem fordulnak meg, ha túl meleg az olaj, akkor pedig könnyen túlsülhetnek.
- Egy tálba öntünk 5 ek cukrot és beleforgatjuk a még meleg fánkokat. Éééés kész is!
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Puszi, süti & bye-bye
Míra
Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.
Ricotta
Az olasz konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga. A Szarvasi Ricotta különleges tulajdonsága, hogy igazán krémes állagú. Savófehérjében gazdag, mely a szervezet számára nagyon jótékony hatással bír. Emellett kiváló természetes kalciumforrás is.