A kedvenc bejgli receptem: A diós kicsit citromos, a mákos pedig kicsit narancsos, a tészta pedig tökéletes! Már 8 éve minden egyes karácsonykor ezt a receptet készítem ééés végre most felkerült ide a blogomra is.
Mindenképpen próbáljátok ki, biztosan imádni fogjátok! Na nem azért mert olyan gyorsan elkészíthető, hanem mert nyilván nagyon finom!
Hozzávalók a Máktöltelékhez (3 db-hoz):
- 13 dkg porcukor
- 1 ½ dl forralt víz
- 20 dkg darált mák
- késhegynyi fahéj
- ½ citrom reszelt héja
- 1 ½ narancs leve
Hozzávalók a Diótöltelékhez (3 db-hoz):
- 11 dkg porcukor
- 1 dl forralt víz
- 25 dkg darált dió
- 1 késhegynyi fahéj
- ½ citrom leve
- ½ narancs reszelt héja
elkészítés
- A máktöltelék és a diótöltelék hozzávalóit a víz kivételével egy-egy kisebb hőálló tálba tesszük.
- Vízforralóba felforraljuk a vizet és leforrázzuk a töltelékek hozzávalóit a megfelelő mennyiségű vizekkel. Azaz a máktöltelék hozzávalóit 1 és ½ dl vízzel, a diótöltelékét pedig 1 dl vízzel.
- A hozzávalókat jól elkeverjük a forró vízzel, majd félre tesszük, hagyjuk kicsit lehűlni.
Hozzávalók a 6 db Bejgli tésztájához:
- 1 kg liszt
- 35 dkg puha vaj (ha olvasztott repedni fog)
- 2 db db tojás (M-es)
- 2 dl tej (langyos)
- 8 dkg porcukor
- csipet só és cukor
- 2 dkg élesztő
elkészítés
Ha kicsit bizonytalan vagy még a sütés terén, akkor kattints IDE a segítségért.
- A lisztet, a csipet sót és a porcukrot egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a vajat.
- Az élesztőt egy csipet cukorral a langyos tejben felfuttatjuk.
- A felfutott élesztőt hozzáöntjük a nagy tálban lévő liszthez.
- Hozzáadjuk a tojásokat is és mindent jól összegyúrunk.
- A kész bejgli gombócunkat hideg helyen pihentetjük kb 35-50 percet.
- A tésztát 6 db egyenlő részre osztjuk.
- A kis tésztagombócokat szép, téglalap alakúra nyújtjuk.
- Három darabot megtöltünk diótöltelékkel és hármat mákkal.
- A bejgliket feltekerjük (a téglalap mind a négy oldalát egy ujjnyira visszahajtjuk, majd az egyik hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük), tepsibe tesszük és megszurkáljuk kicsit fogpiszkálóval. (Azért nem villával, mert az elég csúnya nyomot hagy, míg a fogpiszkáló csak egy pici lyukat.)
- A bejglik tetejét megkenjük először csak tojássárgájával, amíg ez megszárad meleg helyen kelesztjük. Majd megkenjük csak a fehérjével és most hideg helyen hagyjuk megszáradni.
- Így mehet a sütőbe és 200 °C-on szép pirosra sütjük. Ha gyorsan pirul menet közben lefedjük alufóliával. Kb 22 perc alatt sülnek készre a bejglik.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá és Kellemes Ünnepeket!
Puszi, süti & bye-bye
Míra
Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.