Erdeigyümölcsös Galette recept, az egyszerű francia pite. ? Ennek a receptnek is -mint a legtöbb francia receptnek- a titka a sok-sok kiváló minőségű vaj. Ha ez megvan hozzá, akkor semmi akadálya nincs, hogy a receptünk tökéletes legyen. ?
Erdeigyümölcsös Galette Hozzávalók:
- 100 g liszt BL-55
- 100 g félfogós liszt
- csipet só
- 100 g vaj (hideg, apróra kockázott)
- kb. 75 ml hideg víz
- 350 g erdei gyümölcs (Lehetőleg friss. Ha fagyasztottat használunk, akkor 1-2 ek extra lisztre lesz még szükségünk)
- 110 g barnacukor
- 1 db tojássárgája
elkészítés
- Egy nagy tálba öntjük a liszteket, a csipet sót és a vajat. Késbetétes robotgéppel daraszerűre keverjük.
- Hozzákeverjük a vizet és robotgéppel jól összedolgozzuk a hozzávalókat, majd egy gombóccá gyúrjuk.
- A tésztát enyhén lisztezett felületen vékony körlappá nyújtjuk, majd szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
- A gyümölcsöket a tésztára fektetjük úgy, hogy 2-3 centiméternyi tésztát a végéből üresen hagyunk, miert ezt a részt fogjuk visszahajtogatni. (Ha fagyasztott gyümölcsökből dolgozunk forgassunk hozzájuk egy-két evőkanál lisztet mielőtt a tésztára helyezzük, hiszen nagyon sok levet fognak engedni és nem szeretnénk, hogy eláztassák a pitét.)
- A gyümölcsöket bőségesen megszórjuk a barnacukorral, csak 1-2 evőkanálnyit hagyunk meg belőle.
- A tészta végeit visszahajtjuk (ahogy a képen is látszik).
- A tojássárgáját egy pici tálkába törjük, és megkenjük vele a tészta szélét.
- A maradék barnacukrunkkal megszórjuk a tészta szélét. Itt is bánjuk bőségesen a szórással, hiszen a tésztában nincsen cukor.
- Az erdeigyümölcsös galettet 175°C-on alul-felül sütésen kb 20 perc alatt készre sütjük.
- A kész francia pitét kicsit kihűtjük, majd tetszés szerint akár fagylalttal is tálalhatjuk.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Puszi, süti & bye-bye
Míra
Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.