Nutellás Kalács:
- 1/2 kg liszt
- 2 tojássárgája
- 2 ek langyos víz
- 2 cs. élesztő
- 80 g olaj
- 250 ml langyos tej vagy növényi tej
- 5 ek méz vagy 60 g cukor
- Az élesztőt a langyos vízbe elkeverjük, hozzáadunk egy kis cukrot, majd felfuttatjuk.
- Az összes hozzávalót belekeverjük a lisztbe.
- Összegyúrjuk és gombócot formálunk belőle.
- Min. 1 órát kelesztjük. Kelesztőtálban, vagy kilisztezett tálban, konyharuhával lefedve (ha kilisztezett tálban kelesztjük olajozzuk meg a tészta tetejét, hogy ne száradjon ki)
Összeállítás:
- pár ek nutella
- Kinyújtjuk a tésztát, szép téglalap alakúra.
- Megkenjük nutellával.
- Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. (Mint a bejglit)
- A tészta közepétől egy éles késsel ketté vágjuk a tésztát. Az így kapott két részt szépen összefonjuk, majd ugyanezt a másikkal is eljátsszuk.
- Megkenjük a tetejét tojással és 180°C-on kb 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Cukormáz a tetejére:
Javaslom, hogy még ha nem vagytok hatalmas cukormáz fanok, akkor se hagyjátok le a tetejéről. Ugyanis ez a citromos, kicsit savanykás máz hihetetlenül jól megy a kelt tésztához? (egyáltalán nem tömény, hanem frissebb és könnyebb hatású lesz tőle a kalácsunk)
- kb 6 ek porcukor
- 1/2 citrom leve
- A porcukorba egyszerűen csak belekeverjük a citrom levét. Sűrű folyós állaga kell legyen.
- A máz hamar szilárdul, ezért egyből csepegtessük rá a kicsit már kihűlt nutellás kalácsunkra.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Míra :*
Az elkészült sütikről a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre. 🙂