Kellemes sós karamell krém, lágy kakaós piskóták között, egy kis extra díszítéssel. Nem a leggyorsabb recept, de mindenképpen megéri elkészíteni! 🙂
Hozzávalók a házi sós karamellhez:
- ½ bögre főzőtejszín (min 20%-os)
- 1 bögre cukor
- 60 g vaj
- ¾ ek só
- kis vanília
elkészítés:
Ha kicsit bizonytalan vagy még a sütés terén, akkor kattints IDE a segítségért.
- A cukrot forró serpenyőbe öntjük és folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk.
- Ha minden cukor darabka elolvad beletesszük a vajat.
- Ha elkevertük mehet bele a tejszín (itt már le is kapcsolhatjuk a főzőlapot) és ha lecsillapodik, akkor beletesszük a sót és a vaníliát.
- Még melegen befőttesüvegbe öntjük, majd teljesen kihűtjük. ( Így több hétig is eláll a hűtőben 🙂 )
Sós Karamell Krém Hozzávalók:
- 500 g Mascarpone
- 40 ml espresso
- 2 ek citromlé
- 1-2 ek természetes kakaópor
- 100- 150 g sós karamell
elkészítés:
- A krém elkészítése nagyon egyszerű: A teljesen kihűlt hozzávalókat egyszerűen csak egy nagy tálba öntjük és robotgéppel elkeverjük. Lágy, ám tartós krémmé habosítjuk a hozzávalókat.
Kakaós tortaalap hozzávalók:
Ez a torta egy 18 cm-es torta, nagyjából 10 normál szeletre vágható. Ha kisebb vagy nagyobb tortát szeretnél készíteni, akkor kattints IDE.
- 6 tojás
- kb 12 dkg cukor
- 9 ek víz (lehet több is)
- 18 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 4 dkg kakaópor
elkészítés:
- A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel egy nagyobb tálban felhabosítjuk.
- Lassan hozzákeverjük a sütőport, a lisztet és a kakaóport.
- A tojások fehérjét egy másik nagyobb tálba öntjük és robotgéppel kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós masszához.
- A kész masszánkat szilikonos sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180°C-on alul-felül sütésen kb 25-30 perc alatt készre sütjük a piskótákat.
- A piskótát kihűtjük, majd 3 lapba vágjuk.
- A lapokat rétegezzük a sós karamellás krémünkel és a tortánk oldalát is beburkóljuk a krémmel, majd tetszés szerint díszítjük. Videó a díszítésről: https://www.facebook.com/watch/?v=1310171022460901
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Puszi, süti & bye-bye
Míra
Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.
Szia. Beletettem az 1-2 kanál kakaóport és barna lett a krém,kakaó ízű.És folyik, nagyon folyik..a házisóskaramella nagyon jó és finom, de a krém túlságosan is folyós.
Szia! Sajnálom, hogy nem lett tökéletes az állaga. Ez akkor lehetséges, ha a mascarpone állaga alapból kicsit hígabb volt, vagy ha a sós karamell nem hűlt ki teljesen és túl meleg volt még mikor a krémet készítetted. A kakaóporból, ha hollandot használtál esetleg legközelebb vagy kevesebbet rakj bele, vagy próbálj ki ehhez a krémhez egy természetes fajtát. (A holland a.k.a. lúgosított kakaópor savasságát a lekerekített íz kedvéért a gyártás során mesterségesen csökkentik, a színe emiatt jóval sötétebb barna, és ízre csokoládésabb, mint a természetes változaté.) Remélem tudtam valamennyit segíteni. 🙂
Szép napot!
Míra
Kedves Míra!
Nekem is folyós lett 🙁
Nem lehet, hogy az a 40 ml Espresso csak 4 ml?
Üdv: Kati
Kedves Kati,
Köszönöm a visszajelzést! Én 40 ml espressoval készítem mindig (= 4cl = 1 kupica), azt a mascarpone rögtön felveszi. Sajnos nálad is az lehet a probléma, ami feljebb: hőmérsékletek/ mascarpone állag/ sós karamell állag/ 🙁 Nagyon sajnálom, hogy nem lett tökéletes az állaga, tényleg nem a legeggyszerűbb recept, de azért remélem az íze kárpótolt.
Szép napot neked!
Üdv,
Míra
Nagyon jó lett a torta, sikere volt a gyerekek körében is :). Így hogy mindent hagytam kihűlni tökéletes volt a krém is! Köszönjük:)
Ennek nagyon örülök!
Én is köszi a visszajelzést❤️
Kedves Míra!
Ma sós karamell tortát készítettünk a recepted alapján! Van még mit fejlődni ami a kinézetet illeti, de az íze! Csodás, harmonikus, lágyan krémes, abbahagyhatatlan!
Köszönjük a receptet, a család kedvence lett!
D. Szilvia
Kedves Szilvia!
Szuper, nagyon örülök neki és köszönöm szépen a képeket is, szerintem tökéletesen fest❤️
Szép hétvégét!
Míra