Erdeti Sós Karamell Torta Recept

Kellemes sós karamell krém, lágy kakaós piskóták között, egy kis extra díszítéssel. Nem a leggyorsabb recept, de mindenképpen megéri elkészíteni! 🙂

sós karamell torta recept mohr míra

Hozzávalók a házi sós karamellhez:

  • ½ bögre főzőtejszín (min 20%-os)
  • 1 bögre cukor
  • 60 g vaj
  • ¾ ek só
  • kis vanília

elkészítés:

Ha kicsit bizonytalan vagy még a sütés terén, akkor kattints IDE a segítségért.

  1. A cukrot forró serpenyőbe öntjük és folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk.
  2. Ha minden cukor darabka elolvad beletesszük a vajat.
  3. Ha elkevertük mehet bele a tejszín (itt már le is kapcsolhatjuk a főzőlapot) és ha lecsillapodik, akkor beletesszük a sót és a vaníliát.
  4. Még melegen befőttesüvegbe öntjük, majd teljesen kihűtjük. ( Így több hétig is eláll a hűtőben 🙂 )

sós karamell torta

Sós Karamell Krém Hozzávalók:

  • 500 g Mascarpone
  • 40 ml espresso
  • 2 ek citromlé
  • 1-2 ek természetes kakaópor
  • 100- 150 g sós karamell

elkészítés:

  1. A krém elkészítése nagyon egyszerű: A teljesen kihűlt hozzávalókat egyszerűen csak egy nagy tálba öntjük és robotgéppel elkeverjük. Lágy, ám tartós krémmé habosítjuk a hozzávalókat.

Sós karamell torta recept

Kakaós tortaalap hozzávalók:

Ez a torta egy 18 cm-es torta, nagyjából 10 normál szeletre vágható. Ha kisebb vagy nagyobb tortát szeretnél készíteni, akkor kattints IDE.

  • 6 tojás
  • kb 12 dkg cukor
  • 9 ek víz (lehet több is)
  • 18 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 4 dkg kakaópor

elkészítés:

  1. A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel egy nagyobb tálban felhabosítjuk.
  2. Lassan hozzákeverjük a sütőport, a lisztet és a kakaóport.
  3. A tojások fehérjét egy másik nagyobb tálba öntjük és robotgéppel kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós masszához.
  4. A kész masszánkat szilikonos sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180°C-on alul-felül sütésen kb 25-30 perc alatt készre sütjük a piskótákat.
  5. A piskótát kihűtjük, majd 3 lapba vágjuk.
  6. A lapokat rétegezzük a sós karamellás krémünkel és a tortánk oldalát is beburkóljuk a krémmel, majd tetszés szerint díszítjük. Videó a díszítésről: https://www.facebook.com/watch/?v=1310171022460901

Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Puszi, süti & bye-bye

Míra

Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.

sós karamell recept

 

8 hozzászólás

  1. Szia. Beletettem az 1-2 kanál kakaóport és barna lett a krém,kakaó ízű.És folyik, nagyon folyik..a házisóskaramella nagyon jó és finom, de a krém túlságosan is folyós.

    1. Szia! Sajnálom, hogy nem lett tökéletes az állaga. Ez akkor lehetséges, ha a mascarpone állaga alapból kicsit hígabb volt, vagy ha a sós karamell nem hűlt ki teljesen és túl meleg volt még mikor a krémet készítetted. A kakaóporból, ha hollandot használtál esetleg legközelebb vagy kevesebbet rakj bele, vagy próbálj ki ehhez a krémhez egy természetes fajtát. (A holland a.k.a. lúgosított kakaópor savasságát a lekerekített íz kedvéért a gyártás során mesterségesen csökkentik, a színe emiatt jóval sötétebb barna, és ízre csokoládésabb, mint a természetes változaté.⁠) Remélem tudtam valamennyit segíteni. 🙂
      Szép napot!
      Míra

  2. Kedves Míra!

    Nekem is folyós lett 🙁
    Nem lehet, hogy az a 40 ml Espresso csak 4 ml?
    Üdv: Kati

    1. Kedves Kati,

      Köszönöm a visszajelzést! Én 40 ml espressoval készítem mindig (= 4cl = 1 kupica), azt a mascarpone rögtön felveszi. Sajnos nálad is az lehet a probléma, ami feljebb: hőmérsékletek/ mascarpone állag/ sós karamell állag/ 🙁 Nagyon sajnálom, hogy nem lett tökéletes az állaga, tényleg nem a legeggyszerűbb recept, de azért remélem az íze kárpótolt.

      Szép napot neked!
      Üdv,
      Míra

  3. Nagyon jó lett a torta, sikere volt a gyerekek körében is :). Így hogy mindent hagytam kihűlni tökéletes volt a krém is! Köszönjük:)

    1. Ennek nagyon örülök!
      Én is köszi a visszajelzést❤️

  4. Kedves Míra!
    Ma sós karamell tortát készítettünk a recepted alapján! Van még mit fejlődni ami a kinézetet illeti, de az íze! Csodás, harmonikus, lágyan krémes, abbahagyhatatlan!
    Köszönjük a receptet, a család kedvence lett!

    D. Szilvia

    1. Kedves Szilvia!
      Szuper, nagyon örülök neki és köszönöm szépen a képeket is, szerintem tökéletesen fest❤️

      Szép hétvégét!
      Míra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[instagram-feed]