Ropogós perec recept mártogatni való sajtszósszal. Isteni kombináció. ❤️
Egyszerűen ki kell próbálnod, mert imádni fogod!
Hozzávalók a Perec tésztájához:
- 500 g liszt
- 50 g élesztő
- 1 ek cukor
- 1 ½ ek só
- 200 g víz
- 50 g olaj
További hozzávalók:
- 1,5 L víz
- 18 g szódabikarbóna
- 1 db tojás
- nagyszemű só
elkészítés
Ha kicsit bizonytalan vagy még a sütés terén, akkor kattints IDE a segítségért.
- A cukrot egy kisebb tálban elkeverjük a vízzel, és belemorzsoljuk az élesztőt. Teljesen elkeverjük és 15 percre félretesszük, amíg felfut.
- Amint felfutott az élesztő hozzáöntjük az olajat.
- A liszthez hozzáadjuk a sót és összekeverjük. Majd a liszt felébe belekeverjük az élesztős keveréket. Jól elkeverjük és összegyúrjuk.
- Apránként hozzáadjuk a maradék lisztet is és fényesre dagasztjuk.
- A tésztánkat 1 órán át kelesztjük.
- A perectésztánkból lisztes kézzel 10 db 80g-os golyót gyúrunk. A golyókat hosszú, vékony rudakká sodorjuk (Minél hosszabbra sodorjuk, annál szebb lesz a végeredmény.) Majd perccé formázzuk. Ehhez a legegyszerűbb, ha a két végét csupán keresztbe hajtjuk.
- Egy közepes edénybe felforraljuk a vizet. Ha már forr hozzáadjuk a szódabikarbónát.
- A pereceket formázás után kettesével-hármasával előfőzzük a szódabikarbónás vízben. A pereceket csak 45 mp-ig hagyjuk a vízben, majd szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük őket.
- Megkenjük tojással és megszórjuk nagyszemű sóval a pereceket. 230°C-on alul-felül sütésen kb 15 perc alatt készre sütjük a pereceket.
Hozzávalók a sajtszószhoz:
- 60 g vaj
- 4 ek liszt
- 350 ml tej
- 1 kk mustár
- 50 g gouda sajt
- 100 g trappista sajt
- 50 g mozzarella
- só
- bors
- szerecsendió
elkészítés
- A vajat egy kisebb lábasba öntjük és felolvasztjuk. Hozzáadjuk a lisztet és tejesen elkeverjük. Szorgosan kevergetjük, majd apránként felöntjük a tejjel. Tovább kevergetjük, figyeljünk, hogy szép csomómentes legyen.
- Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt és egy kis szerecsendiót reszelünk bele, és elkeverjük.
- A sajtokat lereszeljük és belekeverjük a tejes alapunkba.
- A kész sajtszószt tálaló tálkákba öntjük és mártogathatjuk is bele a friss pereceket.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Puszi, süti & bye-bye
Míra
Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.