Meggyes Sajttorta recept: Lágy sajttorta, fincsi meggytöltelékkel turbózva. Oké… szóval lehet, hogy nem a leggyorsabb recept, (mert ugye várni kell, hogy szépen lehűljön…) de legalább nem bonyolult! Ééés persze elég finom. 😀
SÜTÉSI MÓD: A sajttortánkat vízgőzös sütőben sütjük. Így mielőtt bárminek nekiállunk előkészítjük a sütőnket.
- A sütőt előmelegítjük 175°C-ra, alul-felül sütésen.
- Egy hőálló edénybe kb 1 liter vizet öntünk és ezt a sütőnk aljába tesszük.
Hozzávalók a meggyes sajttorta alapjához:
Ez a sajttorta nagyjából 12 normál szeletre vágható. 🙂 Ha kisebb vagy nagyobb sütit szeretnél, akkor kattints IDE.
- 250 g darált keksz (édesített)
- csipet só
- 95 g olvasztott vaj
elkészítés
- A kekszhez hozzáadjuk a csipet sót, majd elkeverjük az olvasztott vajjal és kicsit összegyúrjuk. (Nedves homok szerű állagot kell kapnunk.)
- A közepes tepsink aljába nyomkodjuk és 2 és fél perc alatt a meleg sütőnkben elősütjük, majd félretesszük.
Meggytöltelék Hozzávalók:
- 450g fagyasztott meggy
- 6-8 ek cukor (ízlés szerint lehet több is)
- 1 kk fahéj
- 2ek keményítő
elkészítés
- A fagyasztott meggyet egy nagy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és magas hőfokon elkezdjük összefőzni.
- Ha a meggyünk már összeesett és teljesen szétfőtt hozzáadjuk a fahéjat.
- Elkeverjük benne csomómentesen a keményítőt, majd szorgosan kevergetve magas lángon besűrítjük. Igazán gyorsan besűrűsödik, ez nem tart sokáig.
- A kész meggytölteléket kicsit félre tesszük.
Sajttorta Hozzávalók:
- 500 g mascarpone
- 2 db (M-es) tojás
- 120 g cukor
- 2 ek kukoricakeményítő
- 1 ek vanília paszta
- csipet fahéj
(Fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen.)
elkészítés
Ha kicsit bizonytalan vagy még a sütés terén, akkor kattints IDE a segítségért.
- Egy nagy tálban a mascarponét kézi habverővel kikeverjük. (Végig csak kézi habverővel dolgozunk, mert ha robotgébbel dolgoznánk túl sok levegőt vernénk bele és buborékos lenne a sajttortánk teteje.)
- Hozzáadjuk a cukrot és teljesen elkeverjük.
- Az egész tojásokat egyenként, majd a keményítőt is hozzáadjuk. Gyors mozdulatokkal csomómentesen elkeverjük. Gyorsan és pontosan dolgozzunk, ne kevergessük sokáig, hogy ne juttassunk sok levegőt a masszába és ne legyen buborékos a végeredmény.
- Végül belekeverjük a vaníliát és a fahéjat.
- A sajttortás masszát és a meggytölteléket az elősütött formánkba kanalazzuk. A rétegeket felválta kanalazzuk, majd rusztikusan eloszlatjuk a kekszrétegen.
- A sajttortát 175°C-ra előmelegített sütőnkben alul-felül sütésen 25 percig sütjük.
- Majd kikapcsoljuk a sütőt, de se a sajttortát, se a forró vizestálat nem veszük ki a sütőből. Csak pici résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját és kb egy órát hűlni hagyjuk. Majd a sajttortát kivesszük és ha már szobahőmérsékletű hűtőbe tesszük és egy éjszakán át pihentetjük.
- Másnap kivesszük a formából, ha szeretnénk tetszés szerint habtejszínnel, friss gyümölcsökkel, vagy akár csokiszósszal is tálalhatjuk a sajttortánkat.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Puszi, süti & bye-bye
Míra
Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.