*laktózmentesen is elkészíthető
Zserbót mindig karácsonykor készít a dédmamám receptje alapján nagymamám. Megkértem, hogy mutassa meg nekünk a híresen finom receptjét! Nagyon finom, az egész család imádja! 🙂
Ebből a sütiből 1 nagy tepsi 🙂
Ha kicsit bizonytalan vagy még a sütés terén és szeretnéd pontosan tudni, hogy mennyi az 1 ek, 1 csipet stb. akkor kattints IDE a kis segítségért.
Töltelék:
- 45 dkg dió
- 20 dkg kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt hélya
- A hozzávalókat jól összekeverjük.
Tészta
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 25 g élesztő
- 1/2 cs sütőpor
- 2 tojás
- 2 ek cukor
- Langyos tejbe egy csipet cukrot teszünk és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleghelyre tesszük és kb 1/2 óra alatt felfutatjuk.
- A lisztbe elkeverjük a sütőport és belemorzsoljuk a vajat, majd ezt daraszerűre elkeverjük.
- Belekeverjük a két tojást és a cukrot, majd a felfuttatott élesztőt is.
- Egy nagy gombócot gyúrunk belőle. (itt nem kell keleszteni) Majd 3 kis gombócra osztjuk (lemérjük, hogy nagyjából egyenlőek legyenek, amelyik a legnagyobb az lesz az alja.
- Kinyújtjuk a gombócokat, a tepsi aljára tesszük a legnagyobbat.
- Ezt megkenjük egy fél üveg házi kajszi lekvárral és rászórjuk a dió felét, egyenlően elsimítjuk.
- Rátesszük a következő réteg tésztát, azt megkenjük a maradék lekvárral és rá egyengetjük a diót.
- Erre rátesszük a harmadik tészta réteget.
- kb 45 percet kelesztjük, majd előmelegített sütőben kb 160-175 °C-on 35-40 perc alatt készre sütjük.
Kakaós máz:
- 6 ek cukor
- 4 ek cukrozatlan kakaópor
- 5 ek víz
- 1 tk olaj
- A hozzávalókat jól elkeverjük, majd a tűzhelyen besűrítjük.
- A teljesen kihűlt zserbónkra öntjük.
Kellemes Karácsonyi készülődést, és jó étvágyat hozzá!
Míra :*
Az elkészült sütikről a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre. 🙂