Mama Zserbója

*laktózmentesen is elkészíthető

Zserbót mindig karácsonykor készít a dédmamám receptje alapján nagymamám. Megkértem, hogy mutassa meg nekünk a híresen finom receptjét! Nagyon finom, az egész család imádja! 🙂

Ebből a sütiből 1 nagy tepsi 🙂

Ha kicsit bizonytalan vagy még a sütés terén és szeretnéd pontosan tudni, hogy mennyi az 1 ek, 1 csipet stb. akkor kattints IDE a kis segítségért. 

Töltelék:

  • 45 dkg dió
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt hélya
  1. A hozzávalókat jól összekeverjük.


Tészta 

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 g élesztő
  • 1/2 cs sütőpor
  • 2 tojás
  • 2 ek cukor
  1.  
  2. Langyos tejbe egy csipet cukrot teszünk és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleghelyre tesszük és kb 1/2 óra alatt felfutatjuk.
  3. A lisztbe elkeverjük a sütőport és belemorzsoljuk a vajat, majd ezt daraszerűre elkeverjük.
  4. Belekeverjük a két tojást és a cukrot, majd a felfuttatott élesztőt is.
  5. Egy nagy gombócot gyúrunk belőle. (itt nem kell keleszteni) Majd 3 kis gombócra osztjuk (lemérjük, hogy nagyjából egyenlőek legyenek, amelyik a legnagyobb az lesz az alja.
  6. Kinyújtjuk a gombócokat, a tepsi aljára tesszük a legnagyobbat.
  7. Ezt megkenjük egy fél üveg házi kajszi lekvárral és rászórjuk a dió felét, egyenlően elsimítjuk.
  8. Rátesszük a következő réteg tésztát, azt megkenjük a maradék lekvárral és rá egyengetjük a diót.
  9. Erre rátesszük a harmadik  tészta réteget.
  10. kb 45 percet kelesztjük, majd előmelegített sütőben kb 160-175 °C-on 35-40 perc alatt készre sütjük.


Kakaós máz:

  • 6 ek cukor
  • 4 ek cukrozatlan kakaópor
  • 5 ek víz
  • 1 tk olaj
  1. A hozzávalókat jól elkeverjük, majd a tűzhelyen besűrítjük.
  2. A teljesen kihűlt zserbónkra öntjük.


Kellemes Karácsonyi készülődést, és jó étvágyat hozzá!

Míra :*

Az elkészült sütikről a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[instagram-feed]