Házi Panettone recept: A hírhedt isteni tradicionális olasz sütemény a.k.a Panettone. Önmagában a panettone készítés több napot vesz igénybe, a folyamat során kikeményítik és savanyítják a tésztát. Ettől lesz a panettone olyan jellegzetesen lágy és légiesen könnyed. A tésztája kicsit hasonló a kovászhoz, de nem az.
Azért don’t worry ez a recept elkészítése nem vesz több napot igénybe. Mi csak egy kis gyors kovászt készítünk hozzá oké? Ne aggódj így is isteni lesz!
Hozzávalók egy db 18 cm-es Panettonehoz:
- 750 g liszt
- 250 ml langyos tej
- 5 ek vaj
- 1 cs por élesztő
- 3 db tojás (M-es)
- 1 citrom reszelt héja
- 3-6 ek cukor
- kis rumaroma
- vanília paszta
- 200 g vegyesen mazsola és kandírozott narancs
Tudod milyen italt ajánlanak az olaszok a panettone mellé?
VINO-t. Végülis egyetlen olasz étel sem teljes bor nélkül, még panettone sem! Állítólag az édes bor és az édes pezsgő remekül kihozza a panettone citrusos ízét. Én eddig még nem próbáltam, de majd most!
A házi panettone recept elkészítése
Ha kicsit bizonytalan vagy még a sütés terén, akkor kattints IDE a segítségért.
- A langyos tejben elkeverjük a cukor felét és az élesztőt, majd 5 percet hagyjuk felfutni.
- A tojásokat kikeverjük a maradék cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és jól elkeverjük.
- Ha az élesztőnk még nem teljesen, de már jól felfutott, hozzákeverünk 4 ek lisztet és hagyjuk még további 5 percig felfutni. (Így készítettünk kovászt a panettoneénkhoz.)
- Ha jól felfutott, a kovászunkat hozzákeverjük a tojásos masszájoz.
- Hozzáadjuk a rumaromát, a citromhéjat, a gyümiket és elkeverjük.
- Beleöntjük a maradék lisztet és elkeverjük. Egy nagyon lágy, ragacsos tésztát kapunk.
- A tésztánkat lefedjük és 2 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt a tésztánk panettone sütőformába vagy sütőpapírral magasított 18 cm-es tortaformába öntjük a tésztát, majd ismét a duplájára kelsztjük.
- Előmelegített sütőben, alul-felül sütésen 175°C-on 35-40 percig sütjük. Ha gyorsan barnul a teteje lefedjük alufóliával.
- Még melegen kivesszük a formából és már fogyaszthatjuk is.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Puszi, süti & bye-bye
Míra
Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.