Szuper finom sós pogácsa recept: ?Best Pogácsa Receptem Ever!? Azt hittem, hogy már évek óta megvan a legjobb pogi receptem, deee nem!? Csak tegnap lett meg. Szóval mindig a mamám receptjét ítéltem a legjobbnak. Így tegnap, amikor pogit akartam sütni azt vettem elő. De nem volt itthon minden hozzávaló, így ezt-azt helyettesítettem, kihagytam, átalakítottam és voilà kész is!
A sós pogácsa recept mennyiségéből kb 3 nagy tepsi lesz. 🙂 Ha kicsit bizonytalan vagy még a sütés terén és szeretnéd pontosan tudni, hogy mennyi az 1 ek, 1 csipet stb. akkor kattints IDE a kis segítségért.
Sós Pogácsa Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj olvasztva (nem margarin!)
- 2 egész tojás
- 1 kis kefír
- 55g langyos tej
- 50 g élesztő
- 1 ek cukor
- 1 nagy ek só
Kenéshez: 1 tojás + 2 ek tej
Szóráshoz: nagyszemű só
Elkészítés:
- A tejet egy kis tálba öntjük, majd elkeverjük benne a cukrot, az élesztőt és 3 ek lisztet. Így hagyjuk kicsit felfutni az élesztőt, negyed óra bőven elég lesz.
- A lisztet egy nagy tálba elkeverjük az összes többi hozzávalóval (a felfutott élesztőt is hozzá adjuk). A hozzávalókat jól összegyúrjuk, akkor jó, ha kicsit ragacsosabb a tésztánk.
- A tésztát bőven lisztezet felületen kicsit átgyúrjuk, közben annyira lisztezzük, hogy már ne legyen ragacsos csak lágy.
- A pogi tésztáját téglalap alakura kinyújtjuk és hajtogathatjuk is; szimpla hajtás, dupla hajtás. Majd még egszer szimpla és dupla.
- Végül nem túl vékonyra kinyújtjuk és késsel bevagdossuk a tetejét kockásra.
- Egy 5 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk a pogikat.
- A pogácsákat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és min 2 órát kelesztjük.
- Ha megkeltek megkenjük a tetejüket tojással és nagyszemű sóval is megszorjuk a pogikat, majd 180°C-on (alul-felül sütés) 15-20 perc alatt megsütjük.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Puszi, süti & bye-bye
Míra
Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.