Éjszakázós fahéjas csigák

Fahéjas csiga recept

Ki ne szeretne reggel isteni frissen sült fahéjas csigákra ébredni?

Najóóó, de kinek van kedve hajnalok hajnalán felkelni fahéjas csigát gyártani??? Hát nekem biztosan nincs! Na ez a fahéjas csiga recept tuti meglodja a problémánkat!

Ám mégis le tudom venni a családot a lábáról a házi frissen sült fahéjas csigáimmal, már reggel is. És ne aggódj, ezzel a recepttel te is le tudod! Még akkor is, ha te is annyira vagy reggeli ember, mint én (azaz semennyire)…

Éjszakázós fahéjas csigák

Hozzávalók kb 16 db Éjszakázós Fahéjas csigához:

  • 400 g liszt
  • 100 g olvasztott vaj
  • 80 g cukor
  • 80 g langyos víz
  • vanília paszta
  • 80 g tej
  • csipet só
  • 1 tojás (M-es)
  • 1 csomag por élesztő
elkészítés
  1. A cukrot elkeverjük a langyos vízben. A víz tetejére szórjuk az élesztőt és kb 5 percig úgy hagyjuk.
  2. Egy nagy tálba öntjük a tojást, a tejet, a csipet sót, a többi cukrot, a vaníliát és a vajat és jól elkeverjük.
  3. Hozzákeverjük a liszt felét.
  4. Hozzáadjuk az élesztős vizet és a liszt másik felét is, elkeverjük és fényesre dagasztjuk.
  5. A kész tésztát egy órán át meleg helyen kelni hagyjuk.

fahéjas csiga recept

Hozzávalók a fahéjas csiga töltelékhez:

  • 80 g barnacukor
  • 30 g cukor
  • 1 ½ tk fahéj
  • 50 g olvasztott vaj
  1. A megkelt tésztát kb 5mm vékony téglalappá nyújtjuk.
  2. Megkenjük a tésztánkat szép egyenletesen az olvasztott vajjal.
  3. A cukrokat és a fahéjat összekeverjük. Egyenletesen rászórjuk a vajjal megkent tésztánkra.
  4. A tésztánkat szépen feltekerjük, majd egy éles késsel vagy például még egyszerűbben a videóban látható damilos módszerrel 1,5 cm vastagságú csigákat szeletelünk belőle.

*damilos módszer a.k.a. ahogy a pékségben csinálják: megtisztított damillal/cérnával vagy éppen fogselyemmel is működik. Csak egyszerűen fogsz egy szál megtisztított damilt a tészta alá helyezed, majd a két végét egymásfelé összehúzod és voilá.

Még több ilyen segítségre lenne szükséged sütés-főzés terén? Katt ide!

  1. Formaleválasztó spray-vel biztosított tepsibe fektetjük a csigákat, nagyjából 1 cm-t kihagyva közöttük.
  2. A csigákat lefedjük folpackkal és mehet is a hűtőbe egész éjszakára.
  3. Másnap reggel kivesszük a csigákat a hűtőből, és előmelegítjük a sütőt 175°C-ra. A csigákat még ½ órát szobahőmérsékleten kelni hagyjuk.

Kenéshez:

  • 50 g olvasztott vaj
  1. A csigáink a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, majd 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük őket.

fahéjas csigák

Cukormáz a tetejére:

Javaslom, hogy még ha nem vagytok hatalmas cukormáz fanok, akkor se hagyjátok le a tetejéről. Ugyanis ez a citromos, kicsit savanykás máz hihetetlenül jól megy a kelt tésztához? (Egyáltalán nem tömény, hanem még frissebb és könnyebb hatású lesz tőle a fahéjas csigánk.)

  • kb 6 ek porcukor
  • 1/2 citrom leve
  1. A porcukorba belekeverjük a citrom levét, sűrű folyós állaga kell legyen.
  2. Rácsorgatjuk a kész csigáink tetejére és már készen is vagyunk.

 

Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Puszi, süti & bye-bye

Míra

Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[instagram-feed]