Én a kaportól: ?! Csak és kizárólag a kis családom kedvéért készítettem ezt a könnyű, kapros túrós lepényt. Állítólag tökéletes és isteni. ❤️ Csak állítólag, mert én egyszerűen nem tudom meg kóstolni … Viszont akik kóstolták nagyon imádták!!! ❤️ Először nem akartam megosztani a receptet, mert hát csak finomat osztok meg és szerintem semmilyen kapros ? dolog nem tartozik a finomságok közé… de aztán rábeszéltek, hogy osszam meg mert naaaagyon finom. Aztán végül is belegondoltam, hogy a lepény tészta tényleg isteni puha lett, a túrós töltelék meg hát kapros ? … Deeehááátjaaa… szerintem, ha te is kapor rajongó vagy, mint a többiek, akkor biztosan imádni fogod ezt a receptet! ? Jaa és ez egy kicsit édeskésebb sütisebb verzió, de ha a sós verzióra vágysz, akkor csak hagyd ki a cukrot a töltelékből. (A tésztából ne, mert az élesztőhöz kell!)
Hozzávalók a lepény tésztához:
Ez a lepény 40 x 28 cm-es, nagyjából 12 normál szeletre vágható.
Ha kisebb vagy nagyobb lepényt szeretnél, akkor az ÁTSZÁMÍTÓ TÁBLÁZAT segítségével kiszámolhatod, hogy mennyi alapanyagra lesz szükséged.
- 2 dl langyos tej
- 2 dkg élesztő
- 2 ek cukor
- 30 dkg liszt
- 3 dkg olvasztott vaj
- 1 tojássárgája
- ½ ek só
elkészítés
- A langyos tejben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Majd langyos helyre félretesszük 15 percre, amég felfut.
- Egy nagy tálba tesszük a lisztet és hozzáöntjük a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat, a tojássárgáját és a sót is.
- A hozzávalókat elkeverjük és dagasztani kezdjük. Amint elválik a tésztánk az edény falától már jó is.
- A lágyabb tésztagombócunkat kelesztőtálba tesszük és 50 perc alatt megkelesztjük. (Ha nincs kelesztőtálunk, akkor helyette egy nagyobb tálba helyezzük a gombócot és zárjuk le légmentesen folpackkal.)
- A megkelt tésztánkat picit kinyújtjuk, majd a 40 x 28 cm-es, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsinkbe nyomkodjuk.
Hozzávalók a kapros túrós réteghez:
- 25 dkg tehéntúró
- 2 tojássárgája
- 3 ek búzadara
- 4 ek tejföl
- 3 ek cukor
- 1 ek só
- 1 nagy csokor kapor, tisztítva és felaprítva
- 3 tojásfehérje
elkészítés
- A túrót egy villával megtőrjük, majd egy nagyobb tálba tesszük.
- A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük.
- A túróhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, a búzadarát, a tejfölt, a sót, és a kaprot. Robotgéppel teljesen elkeverjük a hozzávalókat.
- A kapros túróba beleforgatjuk a tojások fehérjének kemény habját.
- A kész kapros túrós tölteléket a lepényünk tetejére kanalazzuk és egyenletesen eloszlatjuk.
- Előmelegített sütőben 180°C-on alul-felül sütésen, 30 perc alatt készre sütjük.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Puszi, süti & bye-bye
Míra
Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.