Ebből a sütiből 12 db lesz 🙂
Ha kicsit bizonytalan vagy még a sütés terén és szeretnéd pontosan tudni, hogy mennyi az 1 ek, 1 csipet stb. akkor kattints IDE a kis segítségért.
- 1 tojás
- 18 dkg cukor
- 3 dkg olvasztott vaj
- 28 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 2 dl tej
- ½ citrom leve
- kis vanília aroma
- 1 tk mézeskalácsfűszerkeverék (elhagyható)
Elkészítés:
- A vajat a cukorral elkeverjük.
- Hozzáadjuk a tojást és azt is elkeverjük.
- Beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, hozzáadjuk a tejet is.
- Hozzáadjuk a vaníliát, citromlét, mézeskalács fűszerkeveréket és jól elkeverjük.
- Zacskóba töltjük és a muffin formánkba nyomjuk. (Azért nem kanalazzuk, mert így egyenletesebben fog sülni.)
- 180C-on kb. 20 percig sütjük.
- Ha szeretnénk megtölthetjük nutellával, lekvárral, de fontos h utána töltsük meg, ne sütés elött, különben nem lesz szép sima a teteje, nekünk pedig szép sima tetőre van szükségünk a díszítés miatt. J
- Kicsit késsel formázhatjuk a tetejüket, ha némelyik eldeformálódott volna.
Cukormáz Hvk:
- ½ citrom leve
- 5-8 ek porcukor (attól függ mennyire nagy a citrom)
- piros ételfesték (ha cseppfolyósat használunk, akkor kevesebb citromlé vagy több cukor szükséges)
- Összekeverjük a hv-kat. Itt nagyon fontos az állag! Ne legyen se túl folyós, se túl sűrű. (Az a jó, ha olyan, mint a videóban látszik.)
- A muffinok tetejére kanalazzuk a mázat.
- Ha a máz megszilárdult csillámló ezüst ételfesték spray-vel befújjuk a muffinokat.
Akasztó hv:
- Fehér fondant
- Arany színű zselés állagú ételfesték (ha nincs akkor sárga + kakaópor)
- Cukorragasztó, az összeállításhoz (1ek cukor elkeverve 5cl meleg vízbe)
- Keményítő a nyújtáshoz
- A fondantot keményítőn kinyújtjuk. (ha van zselés állagú arany ételfestékünk, akkor azt mér bele is gyúrhatjuk)
- Kis virág tésztaszaggatóval (aminek páros számú szirmai vannak) kiszaggatunk belőle, annyit amennyi muffint készítettünk (+ 1,2 tartalék 😀 )
- Kivágunk u.a kis szalaggokat. A kis szalagokat sodorjuk és kör formába, összeillesztjük a végüket. Ez az akasztó rész.
- a pici golyót is gyúrunk, mint amennyi virág és szalagot készítettünk.
- A virágoknak minden szirmuk mellet elvágjuk.
- A közepükbe ragasztjuk cukorragasztóval a kis golyókat.
- Minden második szirmot fölhajtjuk a golyóra, így kis szögletes formát kapunk.
- A fölhajtott szirmokra, fölhajtjuk a többi szirmot, így előállt a kis talpunk.
- Hagyjuk teljesen kiszáradni (min 1 éjszaka).
- A talpak sima oldalukra ráragasztjuk a kis karika akasztókat.
- Befestjük az ételfestékkel és hagyjuk megszáradni.
- Ráhelyezzük a sütikre.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Míra :*
Az elkészült sütikről a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre. 🙂
https://youtu.be/LznQF1airmA