Nagyon finom házi Aranygaluska egy kicsit gyorsabb változatban. Imájuuuuk!
Aranygaluska Tészta:
- 575 g liszt
- 1 cs élesztő
- 2 tojássárgája
- 3dl tej
- 6dkg olvasztott vaj
- 5dkg cukor
- csipet só
Összeállításhoz:
- 20 dkg darált dió
- 12 dkg cukor
- 6 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
- A tejet felmelegítjük, hogy langyos legyen (ne meleg, mert kinyírod szegény élesztőt!!!).
- Elkeverjük az élesztővel, egy kis cukorral és 3 kanállal a lisztel, kovászt készítünk.
- A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral és a sóval.
- A liszthez hozzáöntjük a tojások sárgáját és a kovászt és elkeverjük.
- Ha már „hólyagos” hozzáöntjük az olvasztott vajat és jól eldolgozzuk.
- ½ órát kelesztjük.
- Ha meg kelt kinyújtjuk a tésztát és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- 24 cm-es tortaformába fektetjük a tésztapogácsákat.
- Soronként megkenjük olvasztott vajjal és megszorjuk jó sok cukros dióval.
- Le alufóliázzuk a tortaformát és 100C-os sütőben 15 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- 15 perc elteltével levesszük az alufóliát és 180C-os sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
- Tetszés szerint megszórhatjuk porcukorral, még melegen vaníliasodóval tálaljuk.
- Nem vágjuk, hanem tépjük!
Gyors Vaníliasodó:
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 4-6 ek cukor
- 800 ml tej
- 60 g vaj
Elkészítés:
- Egy edénybe öntjük az összes hv-t és közepes hőfokon folyamatosan kavargatva besűrítjük.
- Majd elkeverjük benne a vajat.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Míra :*
https://www.instagram.com/p/B4pCYJthH9M/