vegán kalács + kalácsfonás
Szuper finom édes kalács recepteket keresgélsz mostanában?? ? Akkor megosztom veled ennek a vegán málnás fonatomnak a receptjét, mert ezt a szuper finomságot még biztos nem próbáltad. (Pedig ki kéne próbálnod… csak mondom.?)
Málna töltelék (helyettesíthetjük málnalekvárral)
Hozzávalók:
- 175g fagyasztott málna
- 90g cukor (ízlés szerint lehet több is)
- 1 kk vanília paszta
- 2ek keményítő
elkészítés
- A fagyasztott málnánkat egy nagy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és magas hőfokon elkezdjük összefőzni.
- Ha a málnánk már összeesett és teljesen szétfőtt hozzáadjuk a vaníliát.
- Amint a málnánk már igazán híg és egynemű, elkeverjük benne csomómentesen a keményítőt, majd szorgosan kevergetve magas lángon besűrítjük. Igazán gyorsan besűrűsödik és már tölthetjük is vele a fonatunkat.
Hozzávalók 1 db málnás fonat alapjához:
- 380 g liszt
- 2 ek cukor
- 25 g friss élesztő
- csipet só
- 23 g olaj
- 90 ml kókusztej
- 90 ml víz
elkészítés
- A kókusztejet langyosra melegítjük. Belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, pár perc alatt hagyjuk felfutni.
- A liszthez hozzáadjuk a sót, az olajat, a vizet és a felfutott élesztőt. Elkeverjük és egy gombóccá gyúrjuk.
- A tésztánkat kelesztő tálba tesszük és kb. egy óra alatt hagyjuk megkelni.
- Ha megkelt a tésztánk téglalap alakura nyújtjuk és megkenjük a málnás töltelékünkkel.
- A hosszabbik oldalánál fogja feltekerjük a tésztánkat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
- Először középen ketté vágjuk a tésztát.
- Majd szépen összefonjuk, középről kifelé tekerve a fonatunk két részét.
- Olvasztott vajjal megkenjük a fonatunkat és 180°C-on kb 30-40 perc alatt készre sütjük.
- Szobahőmérsékleten kicsit hűlni hagyjuk, majd porcukorral szórva tálaljuk.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Puszi, süti & bye-bye
Míra
Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.