Almás pite ízű, fahéjas csiga?? Igeeen!
Frissen, melegen a sütőből… imádni fogod!
Almás pite ízű, fahéjas csiga hazzávalók kb 20 db-hoz:
- 800 g liszt
- 200 g olvasztott vaj
- 160 g cukor
- vanília paszta
- 160 g langyos víz
- 160 g tej
- csipet só
- 2 tojás (M-es)
- 75 g friss élesztő
elkészítés
- A cukrot elkeverjük a langyos vízben. A víz tetejére morzsoljuk az élesztőt és kb 5 percig úgy hagyjuk.
- Egy nagy tálba öntjük a tojást, a tejet, a csipet sót, a többi cukrot, a vaníliát és a vajat és jól elkeverjük.
- Hozzákeverjük a liszt felét.
- Hozzáadjuk az élesztős vizet és a liszt másik felét is, elkeverjük és fényesre dagasztjuk.
- A kész tésztát egy órán át meleg helyen kelni hagyjuk.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 700 g almapüré
- 80 g barnacukor
- 30 g cukor
- 1 ½ tk fahéj
- A megkelt tésztát kb 5mm vékony téglalappá nyújtjuk.
- Megkenjük a tésztánkat szép egyenletesen az almapürével.
- A cukrokat és a fahéjat összekeverjük. Egyenletesen rászórjuk az almapürével megkent tésztánkra.
- A tésztánkat szépen feltekerjük, majd egy éles késsel vagy például még egyszerűbben a videóban látható damilos módszerrel 1,5 cm vastagságú csigákat szeletelünk belőle.
*damilos módszer a.k.a. ahogy a pékségben csinálják: megtisztított damillal/cérnával vagy éppen fogselyemmel is működik. Csak egyszerűen fogsz egy szál megtisztított damilt a tészta alá helyezed, majd a két végét egymásfelé összehúzod és voilá.
Még több ilyen segítségre lenne szükséged sütés-főzés terén? Katt ide!
- Formaleválasztó spray-vel biztosított nagy tepsibe fektetjük a csigákat, nagyjából 2 cm-t kihagyva közöttük.
- Letakarva 30 percet kelesztjük.
- Előmelegítjük a sütőt 175°C-ra.
Kenéshez:
- 50 g olvasztott vaj
- Ha ismét megkeltek a csigáink a tetejét megkenjük olvasztott vajjal, majd 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük őket.
Cukormáz a tetejére:
Javaslom, hogy még ha nem vagytok hatalmas cukormáz fanok, akkor se hagyjátok le a tetejéről. Ugyanis ez a citromos, kicsit savanykás máz hihetetlenül jól megy a kelt tésztához? (Egyáltalán nem tömény, hanem még frissebb és könnyebb hatású lesz tőle a fahéjas csigánk.)
- kb 6 ek porcukor
- 1/2 citrom leve
- A porcukorba belekeverjük a citrom levét, sűrű folyós állaga kell legyen.
- Rácsorgatjuk a kész csigáink tetejére és már készen is vagyunk.
Nagyon jó étvágyat kívánok!
Puszi, süti & bye-bye
Míra
Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.