Almás pite ízű, fahéjas csiga recept

Almás pite ízű, fahéjas csiga?? Igeeen!
Frissen, melegen a sütőből… imádni fogod!

Almás pite ízű, fahéjas csiga recept

Almás pite ízű, fahéjas csiga hazzávalók kb 20 db-hoz:

  • 800 g liszt
  • 200 g olvasztott vaj
  • 160 g cukor
  • vanília paszta
  • 160 g langyos víz
  • 160 g tej
  • csipet só
  • 2 tojás (M-es)
  • 75 g friss élesztő
elkészítés
  1. A cukrot elkeverjük a langyos vízben. A víz tetejére morzsoljuk az élesztőt és kb 5 percig úgy hagyjuk.
  2. Egy nagy tálba öntjük a tojást, a tejet, a csipet sót, a többi cukrot, a vaníliát és a vajat és jól elkeverjük.
  3. Hozzákeverjük a liszt felét.
  4. Hozzáadjuk az élesztős vizet és a liszt másik felét is, elkeverjük és fényesre dagasztjuk.
  5. A kész tésztát egy órán át meleg helyen kelni hagyjuk.

Almás pite ízű, fahéjas csigák

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 700 g almapüré
  • 80 g barnacukor
  • 30 g cukor
  • 1 ½ tk fahéj
  1. A megkelt tésztát kb 5mm vékony téglalappá nyújtjuk.
  2. Megkenjük a tésztánkat szép egyenletesen az almapürével.
  3. A cukrokat és a fahéjat összekeverjük. Egyenletesen rászórjuk az almapürével megkent tésztánkra.
  4. A tésztánkat szépen feltekerjük, majd egy éles késsel vagy például még egyszerűbben a videóban látható damilos módszerrel 1,5 cm vastagságú csigákat szeletelünk belőle.

*damilos módszer a.k.a. ahogy a pékségben csinálják: megtisztított damillal/cérnával vagy éppen fogselyemmel is működik. Csak egyszerűen fogsz egy szál megtisztított damilt a tészta alá helyezed, majd a két végét egymásfelé összehúzod és voilá.

Még több ilyen segítségre lenne szükséged sütés-főzés terén? Katt ide!

  1. Formaleválasztó spray-vel biztosított nagy tepsibe fektetjük a csigákat, nagyjából 2 cm-t kihagyva közöttük.
  2. Letakarva 30 percet kelesztjük.
  3. Előmelegítjük a sütőt 175°C-ra.

Kenéshez:

  • 50 g olvasztott vaj
  1. Ha ismét megkeltek a csigáink a tetejét megkenjük olvasztott vajjal, majd 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük őket.

Almás fahéjas csigák

Cukormáz a tetejére:

Javaslom, hogy még ha nem vagytok hatalmas cukormáz fanok, akkor se hagyjátok le a tetejéről. Ugyanis ez a citromos, kicsit savanykás máz hihetetlenül jól megy a kelt tésztához? (Egyáltalán nem tömény, hanem még frissebb és könnyebb hatású lesz tőle a fahéjas csigánk.)

  • kb 6 ek porcukor
  • 1/2 citrom leve
  1. A porcukorba belekeverjük a citrom levét, sűrű folyós állaga kell legyen.
  2. Rácsorgatjuk a kész csigáink tetejére és már készen is vagyunk.

 

Nagyon jó étvágyat kívánok!

Puszi, süti & bye-bye

Míra

Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[instagram-feed]