Barna Vajas, Áfonyás Keksz recept: Ha nagyon fancynek akarsz tűnni valaki előtt, akkor készítsd el ezt a keksz receptet, majd szuper szerényen mond neki:
Szeretnéd tudni mi ennek a keksz receptnek a titka? … Ááá igazából semmi extra, csak mindig készítek hozzá gyorsan egy kis beurre noisette-et!?♀️
Majd, ha nagyon nem kedveled az arcot, akkor passzív agresszívan folytathatod tovább: De hát gondolom te is mindig így csinálod a kekszeket, neeem? ???
Aztán igazából pedig csak összedobtál egy kis barna vajat? de hát jobban hangzik, ha néha a mondatainkban elrejtünk egy-két idegen szót, hiszen ettől leszünk olyan nagyon profik!? Viszont tényleg nagyon komolyan megéri elkészíteni azt a kis barna vajat, hiszen új szintre emeli és még finomabb lesz tőle a kekszünk.
Hozzávalók a barna vajas, áfonyás kekszekhez:
- 140 g sótlan vaj (kiváló minőségű vaj, nem margarin!)
- 1 db tojás (M-es)
- 1 kk vanília paszta
- 100 g cukor
- 60 g barnacukor
- csipet só
- 1 db citrom leve
- 200 g liszt
- 1 mk sütőpor
- 1 mk szódabikarbóna
- csipet fahéj
- 100 g karamellizált fehércsoki csepp*
- 100 g aszaltgyümölcs (én áfonyát és mazsolát használtam, de lehet csak áfonya is 🙂 )
*A karamellás csokit itt tudod beszerezni. Ha esetleg magad szeretnéd elkészíteni a szőke csokit, a receptet hozzá itt megtalálod.
elkészítés
Ha kicsit bizonytalan vagy még a sütés terén, akkor kattints IDE a segítségért.
- A barna vajhoz a vajat egyenlő méretű darabokra vágjuk, hogy egyszerre olvadjanak fel és egyenletesen barnuljanak meg.
- A vajat egy világosabb színű serpenyőbe tesszük (hogy lássuk, ahogy a színe változik) és alacsony lángon elkezdjük melegíteni. A vaj először felolvad, majd habozni kezd, diós, karamellás illata kezd lenni és lassan el is kezd barnulni. Folyamatosan kevergetjük, hogy egyenletesen barnuljon és ne legyenek benne égett darabkák.
- A barna vajat egy kisebb tálba átszűrjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük.
- Egy nagyobb tálba csomómentesen elkeverjük a teljesen kihűlt barna vajat, a tojást, a vaníliát és a citrom levét.
- A száraz hozzávalókat beleszitáljuk a vajas masszába és csomómentesre keverjük.
- Beleforgatjuk a csokicseppeket és a kandírozott gyümiket.
- Fagylaltos kanál segítségével gombócokat adagolunk a masszából. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a gombócokat, elég távol egymástól. Úgy mintha egynek a helyét mindig kihagynánk.
- A barna vajas áfonyás kekszeket 170°C-on kb. 10 perc alatt készre sütjük. A kész kekszeket a tepsiben hagyjuk picit kihűlni. (Hiszen, ha forrón szedjük ki a még puha kekszeket széteshetnek.)
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Puszi, süti & bye-bye
Míra
Az elkészült finomságokról a képeket küldd nyugodtan a mira@sutimamohr.hu email címre, vagy instagramon és facebookon.